Followers

Pages

Saturday, May 14, 2011

~HUJAN~

Assalamualaikum wbt..

Lama sangat xpost sebarang entri,moga2 entri kali ini dapat mmberi sedikit prkongsian berguna..:)Alhamdulillah harini ini diberi sedikit kesempatan untuk menaip entri ini..
Entri kali ini berkaitan HUJAN..
Kebelakangan ini,hujan terutama diPulau Pinang sepanjang hari,aktiviti2 seperti menyidai baju2 haruslah dihentikan buat seketika. Aktiviti2 luar juga perlu dikurangkan..:) Tapi semua itu ada hikmahnya...

Renungan sejenak dari pepatah Arab berbunyi:

" Dan diturunkan dari langit rezeki"

= Apa maksud ayat dia atas??? Rezeki yang dimaksudkan ialah Allah datangkan hujan..Dan dari hujanlah bumi akan subur, tanaman2 akan tumbuh2 dan menjadi hasil makanan dan rezeki buat kita.

Kelebihan hujan itu juga merupakan rahmat kepada kita selaku manusia. Allah memberi kelebihan hujan ini. Antara waktu2 yang mustajab berdoa adalah pada waktu hujan. Jadi, mari kita ambil kesempatan berdoa, sesungguhnya Allah sentiasa memberikan peluang kepada kita berdoa. :)

::Doa amalan ketika hujan ialah...Dengan sedikit perkongsian ini, moga2 dapat dimanfaatkan bersama..

P/s: Ingatlah, kita mahukan LANGIT yang CERAH,namun ALLAH turunkan HUJAN,kita rasa sedih dan putus asa, rupa2 ALLAH hadirkan pelangi selepas itu..Setiap Kejadian ada HIKMAHNYA. ALLAH tidak mencipta sesuatu sia2..Renung2kan..:)

~Gambar Pelangi~

No comments:

Post a Comment