Followers

Pages

Saturday, May 11, 2013

Keadaan-keadaan orang-orang yang meninggalkan Al-Quran

Bismillah, alhamdulillah sempat lagi menaip walaupun sekarang dalam fatrah imtihan, sebenarnya entri terbaru ni untuk peringatan diri sendiri dan juga sahabat2 agar tidak mensia2kan kalam Allah.  Kita boleh melihat melalui 6 aspek adakah kita meninggalkan Al-Quran ataupun tidak.Yang..Pertama: Kita tidak mendengar mahupun membacanya. Kita mempunyai 24 jam masa namun dalam tempoh sehari itu, mulut dan telinga kita langsung tidak dihidangi dengan Al-Quran.

Kedua: Kita membaca AL-Quran namun tidak merenunginya dan tidak pula memikirkan kandungan makna-makna nya, juga merenungi maksud Allah dalam firman-firmannya.

Ketiga: Kita tidak mengamalkan ayat Al-Quran. Walaupun kita membaca bait-bait ayat Al-Quran itu, namun  selalu hanya mampu berhujah tanpa beramal. Allah sendiri berfirman di dalam surah As Saff, mengenai golongan yang berhujah tanpa amal. Rujuk surah As Saff ayat 2.

Keempat: Tidak menjadikannya sebagai ubat penawar. Al-Quran merupakan ubat bagi mengatasi tekanan jiwa dan segala kerisauan yang menimpa manusia. Kesimpulan nya Al-Quran ini merupakan ubat dan penawar bagi hati.

Kelima: Kita tidak menjadikan Al-Quran sebagai sumber rujukan hukum. Kita lebih mempercayai sumber-sumber rujukan lain sekalipun didalam Al-Quran sendiri terdapat dalil-dalil hukum samada didalam sesuatu kumpulan mahupun individu sendiri.

Keenam: Situasi malu keran Al-Quram. Contohnya kita segan hendak membaca di hadapan kawan walaupun pada waktu itu memang berniat hendak membacanya. Boleh rujuk surah Al-A'raf ayat 2.

Mudah2an perkongsian ini menjadi muhasabah kepada kita semua. Hakikatnya kita sebagai manusia memang sering melakukan kesilapan sepertimana di dalam surah Al Nisa ayat 79. Segala yang baik datang daripada Allah dan yang buruk datangnya daripada kelemahan kita sendiri. Wallahu'alam.


No comments:

Post a Comment