Followers

Pages

Friday, July 12, 2013

Perkongsian Ramadan~

Bismillah


Ramadan dinanti, bagi yang merindui, bila kembali, para mukmin yang mencintai, mengisi hari-hari dengan ibadat untuk mengejar pahala dan redha ilahi. J RAMADAN merupakan  bulan yang dinanti-nantikan oleh orang-orang mukmin bagi melipatkan gandakan amal ibadat. Sepertimana terdapat banyak hadis yang menceritakan tentang fadhilat bulan Ramadan ini antara dibuka pintu syurga seluas-luasnya, pintu langit dibuka dan sebagainya.


Bulan Al-Quran.


Bulan Ramadan ini seharusnya kita mengisi masa kita untuk mengejar pahala antaranya  dengan membaca Al-Quran. Bulan Ramadan ini dikenali juga dengan bulan Al-Quran.

Semua mempunyai target masing-masing untuk khatam Al-Quran sekurang-kurangnya sekali. Disini, terdapat sedikit perkongsian yang diperoleh dari syeikh saya sendiri terutama untuk kami bagaimana cara membaca Al-Quran hingga khatam. Kita boleh cuba pelbagaikan cara bacaan Al-Quran kita.

Pertama: Membaca Al-Quran secara sendiri tanpa had juzuk . Kebanyakan daripada kita menggunakan teknik ini. Teknik ini biasa kita gunakan dan kita boleh target lebih contohnya sehari 5 juz x 6 hari = 30 juz, sebulan ada 30 hari bahagi 6 boleh khatam lima kali. Ini contoh bagi yang mampu saja. Boleh buat mengikut target masing-masing.

Kedua: Membaca juzuk Al-Quran mengikut hari dalam bulan tersebut.  Contohnya pada hari pertama puasa baca juzuk 1, hari kedua juzuk kedua dan seterusnya. Dan tidak ada had juzuk dalam bacaan Misalnya, hari pertama kita baca juzuk pertama hingga kita mampu, hari kedua juzuk kedua hingga juzuk yang kita mampu dan hari ketiga juzuk ketiga hingga juzuk kita mampu dan seterusnya pada hari-hari lain. Cara ini sesuai dan sangat bagus untuk orang yang mengulang hafalan Al-Quran.

Ketiga: Baca mengikut kaedah talaqqi bersama masyaikh qurra iaitu mengikut bacaan mereka. Contoh bacaan Ghamidi, Masyari, Sudais dan sebagaimanya. Tidak semestinya kita perlu berhadapan dengan mereka, kita boleh membuka mp3 dan ikut membaca bersama-sama. Pastikan baca hingga khatam. Boleh buat sehari sejuzuk. Boleh tengok dekat link ini banyak imam-imam besar 30 juzu' http://quranicaudio.com/

Kalau kita boleh mempelbagaikan cara kita membaca AL-Quran pasti lebih menarik. Insyaallah kita akan merasai kemanisan tersebut.


Tambahan, tadarus juga digalakkan kerana dari zaman nabi lagi digunakan kaedah ini.

Cuba kita kira berapa kali kita boleh khatam tahun ni? Bukan untuk mengejar khatam semata namun ini adalah salah satu ikhtiar untuk kita kejar pahala. Dan jangan lupa pula untukmentadabbur makna Al-Quran itu. Ok, selamat mencuba. Selamat mengisi bulan ini dengan beribadat, berdoa membaca Al-Quran, mengejar pahala dan semoga kita memperoleh Lailatul Qadar dan memperoleh syurga. InsyaAllah. Salam Ramadan Kareem.

Wallahu'alam.

No comments:

Post a Comment